Capoeiras historie

 

Capoeira, brasiliansk kampsport, er en smuk sammensmeltning af farlige kampteknikker, imponerende akrobatik, leg og dans, og ledsaget af den karakteristiske capoeira sang og musik. 

Capoeiras historie starter omkring år 1500, hvor de portugisiske kolonister bragte slaver fra Afrika til Brasilien. Stammerne splittedes op for at undgå oprør og flugt og al kamptræning blev forbudt, men slaverne trænede alligevel angreb og forsvar skjult i uskyldig leg og dans. Siden udvikledes capoeira i slavernes fristeder i junglen, og selv efter slavetidens ophør forblev capoeira ulovligt med hård straf til den, der blev grebet i at udøve det. Capoeira blev dyrket af den fattige del af befolkningen efter arbejde, på helligdage og ved lignende anledninger. Det var stærkt diskrimineret af det brasilianske overklassesamfund, og optøjer startet af politiets indblanding var normalt. I 1920erne var forfølgelse og afstraffelse med til næsten at udrydde capoeira, og først i starten af 1930erne blev capoeira anerkendt og lovliggjort af regeringen. 

Capoeira har således udviklet sig fra at være en kampform og en måde at overleve til i dag at være en decideret livsstil. I Brasilien dyrkes Capoeira idag på nogle skoler på lige fod med idræt og er blevet et kulturelt kendetegn for landet. Capoeira udøves idag i Europa, USA, Asien, flere arabiske og afrikanske lande og er kendt i den øvrige verden.