Mestre Bimba
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Mestre Bimba, Manuel dos Reis Machado født i Salvador Bahia i 1900, er en meget vigtig person i capoeiras historie.

Mestre Bimba startede med at dyrke capoeira som 12-årig hos Bentinho ved Estrada das Boiadas, idag bairro da Liberdade i Salvador. På trods af forbuddet om at dyrke capoeira begyndte Mestre Bimba at udvikle en ny capoeira stil. Med bevægelser og teknikker fra jiu-jitsu, boksning og batuque, en farlig og kropsnær kampkunst han lærte af sin far, skabte han "Capoeira Regional" eller "Luta Regional Bahiana", der blev en mere kamporienteret, effektiv og atletisk capoeira stil.
Efter en optræden på paladset hos Bahia's guvernør lykkedes det Mestre Bimba at overbevise myndighederne om capoeiras kulturelle værdi, og det officielle forbud ophævedes i 1930'erne.

I 1932 grundlagde Mestre Bimba den første Capoeira skole "Academia-escola de Capoeira Regional" ved Engenho de Brotas i Salvador, Bahia, med helt nye regler for kampkunsten.
For at ændre på det dårlige ry capoeira udøverne havde, skulle hans elever bære en ren og hvid uniform, afprøve deres færdigheder, vise god opførsel samt meget andet. Som resultat heraf begyndte over- og middelklassen, læger og politikere samt kvinder at tilslutte sig skolen og var med til at skaffe støtte til Mestre Bimba.
I 1936 udfordrede Mestre Bimba udøvere af forskellige kampsporte for at teste effektiviteten af Regional stilen. Han havde 4 kampe og vandt dem alle. Mestre Bimba blev på det tidspunkt betragtet som "the father of modern capoeira". Siden underviste han capoeira til hæren og politi akademiet, og mange af Brasiliens vigtige og højtstående personer på det tidspunkt blev hans elever.

Mestre Bimba var kulminearbejder, tømrer, lagerarbejder, havnearbejder og hestefører. Men mest af alt capoeirista - en kæmpe med en stærk personlighed. Mestre Bimba døde i 1974.